Slaapkamer

Insecten kunnen soms echt knap irritant zijn. Of het nou gaat om die muggen die je ’s nachts wakker houden of de bladluizen die je planten aanvallen, je wilt ze gewoon kwijt. Maar ja, chemicaliën gebruiken voelt ook weer niet helemaal goed, toch? Gelukkig zijn er genoeg biologische manieren om van deze beestjes af te komen. Laten we erin duiken en je wat handige tips geven!

Planten als insectenbestrijders

Wist je dat sommige planten van nature insecten afstoten? Lavendel is bijvoorbeeld een topper als het gaat om het wegjagen van muggen. Plant een paar lavendelstruikjes in je tuin of zet ze in een pot bij je raam, en die vervelende zoemers blijven op afstand. Ook basilicum en munt werken prima tegen muggen én vliegen. Plus, je hebt meteen verse kruiden bij de hand voor in de keuken!

Daarnaast is de goudsbloem een echte held in de strijd tegen bladluis. Deze vrolijke, oranje bloemen geven niet alleen kleur aan je tuin, maar stoten ook nog eens een geur af waar bladluizen helemaal niet blij van worden. Zet ze tussen je andere planten en je zult zien dat de luizen een blokje om gaan.

Als je geen groene vingers hebt, kun je ook altijd nog kiezen voor de https://aaltjestegenongedierte.nl/. Deze site biedt alles voor het bestrijden van insecten op natuurlijke en biologische wijze, zowel voor in de tuin als voor kamerplanten. Makkelijker kan bijna niet, toch?

Huismiddeltjes die werken

Je hebt vast wel wat keukenmiddelen in huis die als natuurlijke insectenbestrijders kunnen dienen. Neem bijvoorbeeld azijn. Vul een spuitfles met water en een scheutje azijn, en spuit dit op plekken waar je mieren ziet lopen. Ze hebben namelijk een hekel aan die geur en zullen al snel een andere route kiezen.

Knoflook is ook een bekende vijand van veel insecten. Maak een knoflookspray door een paar teentjes knoflook fijn te malen en dit te mengen met water. Even laten trekken, zeven, en je hebt een krachtige spray tegen bladluizen en ander ongedierte. Je planten ruiken misschien een dagje naar een Italiaanse keuken, maar hé, alles voor een insectenvrije tuin!

En wat dacht je van koffiedik? In plaats van het in de prullenbak te gooien, kun je het gebruiken om slakken op afstand te houden. Strooi het rondom je planten, en die slijmerige rakkers blijven weg. Bovendien is het ook nog eens een natuurlijke meststof voor je tuin!

Lok je vijand in de val

Soms is het nodig om een stapje verder te gaan en je ongenode gasten letterlijk in de val te lokken. Voor fruitvliegjes kun je bijvoorbeeld een simpel valletje maken met wat appelazijn en een druppeltje afwasmiddel. Zet het in een bakje op het aanrecht, en voor je het weet zitten ze allemaal in de val.

Voor slakken kun je een bierval maken. Ja, je leest het goed: slakken zijn dol op bier! Graaf een klein bakje in je tuin in, vul het met bier, en ze kruipen er zo naartoe. Helaas voor hen kunnen ze niet meer terug, maar jij hebt in elk geval minder gaten in je sla.

Vliegen zijn ook geen fan van de geur van kruidnagel. Prik een paar kruidnagels in een halve citroen en leg deze op plekken waar je vaak vliegen ziet. Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar het werkt als een tierelier. Geen vlieg die nog in de buurt durft te komen!

Met deze biologische tips ben je hopelijk binnen de kortste keren van die vervelende insecten af. Of je nu kiest voor planten, huismiddeltjes of slimme vallen, er zijn genoeg manieren om je huis en tuin weer insectenvrij te krijgen, zonder meteen naar chemicaliën te grijpen. Succes!