Verkleurde was herstellen: zo krijg je het weer normaal fris

Het kan ons allemaal wel eens gebeuren, je favoriete kledingstuk verkleurt in de was. Als je per ongeluk een nieuw kledingstuk met een andere kleur of een fel gekleurd kledingstuk bij lichtere was, doet kan de kleding verkleuren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je kleding weer normaal fris te krijgen.

Leer meer over een handige Action badplank voor je badkamer.

Waarom verkleurt mijn kleding?

Voordat je verkleurde was kunt herstellen is het belangrijk om te weten waarom was verkleurd. Op die manier kun je het de volgende keer voorkomen. Het is overigens niet altijd die rode sok die ervoor zorgt dat je was verkleurd, er zijn nog veel meer redenen.

  • Verschillende kleuren was bij elkaar – De belangrijkste reden dat kleding verkleurt, komt door was van verschillende kleuren. Als je regelmatig je witte shirts bij blauwe shirts gooit zullen ze op den duur zeker verkleuren.
  • Verkeerd gebruik wasmiddel – Veel mensen gooien zomaar een schepje of scheutje wasmiddel in de wasmachine. Dat is geen goed idee. Te veel wasmiddel of het verkeerde wasmiddel kan zorgen voor verkleuringen.
  • Hard water – Woon je in een gebied waar hard water is dan kan dat gekleurde kleding een grauwe sluier geven. Dit gebeurt niet direct, maar na een tijdje is het wel merkbaar.
  • Drogen – Een verkleuring kan ook plaatsvinden tijdens het drogen. Niet alle kleding is geschikt om in een droger te stoppen. Lees daarom de labels.

Ontdek hoe vaseline kan helpen bij het verminderen van wallen.

Hoe je verkleurde kleding kan herstellen

Je weet nu wat je moet doen om te voorkomen dat was verkleurd, maar wat als het al gebeurd is. Dit zijn een aantal dingen die je kunt doen om je verkleurde was te herstellen en weer fris te krijgen. 

Als je je was uit het wasmachine haalt en erachter komt dat die verkleurd is mag je de was niet laten drogen. Zorg dat de was nat blijft, zodat het pigment niet in de stof kan trekken. Lees voordat je iets gaat doen om de verkleurde was te herstellen het etiket. Hierop staat wat je wel en niet mag doen. Er zijn tegenwoordig apps die je helpen om het label te lezen. Dit zijn een aantal manieren waarop je verkleurde kleding kan herstellen:

Ontdek handige tips om lasagne perfect op te warmen.

1. Week de verkleurde kleding in azijn en baking soda

Een makkelijke manier om verkleurde kleding te herstellen is het gebruik van baking soda en azijn. Deze methode werkt in veel gevallen, zeker als de verkleuring niet te sterk is. Vul hiervoor een emmer of teiltje met lauw water. Voeg hier een kopje soda en een kopje azijn aan toe. Laat het kledingstuk een paar uur weken en was daarna nogmaals in de wasmachine.

2. Citroensap en zout

Als de eerste methode niet werkt om verkleurde was te herstellen, kun je ook citroensap en zout proberen. Dit is een methode die overigens alleen maar werkt voor lichtgekleurde kleding. Meng het sap van een citroen met een eetlepel zout en doe dat in een emmer water. Ook in dit geval moet je de kleding een tijdje laten weken. Doe de verkleurde kleding daarna nogmaals in de wasmachine om de kleding fris en schoon te krijgen.

3. Maak gebruik van een ontkleurder

Werken natuurlijke producten niet, dan kun je ook een ontkleurder kopen. Die zijn er onder andere van HG en Dylon. Lees eerst goed de gebruiksaanwijzing zodat je weet wat je moet doen en of het middel geschikt is om jouw specifieke verkleurde was te herstellen.

4. Zuiveringszout

Je kunt ook proberen om de kleur van verkleurde was te herstellen door zuiveringszout te gebruiken. Let op zuiveringszout is niet hetzelfde als gewoon zout. Als je gewoon zout gebruikt kan dat er juist toe leiden dat de kleur meer hecht aan de kleding.

5. Bleekmiddel

Mocht dit allemaal niet baten dan kun je een bleekmiddel gebruiken. Gebruik hiervoor geen chloor, want dan richt je alleen maar meet schade aan en doe het alleen bij witte kleding. Gebruik 15 milliliter chloorvrije bleek per liter water. Zorg dat de kleding 15 minuten in koud water weekt en spel daarna goed uit en was in de wasmachine.

6. Verf je kleding

Lukt het je met geen enkel middel om je verkleurde was te herstellen dan kun je overwegen om je kleding te verven. Door voor een volledig nieuwe kleur te gaan heb je uiteindelijk niet meer door dat je kleding verkleurd is. Het verven van kleding is overigens nog een heel karwei en moet je goed aanpakken. 

Belangrijk om te onthouden is dat je pas geverfde kleding niet met lichtere kleuren mag wassen. Als je dat wel doet, zal ook de rest van de was verkleuren en moet je weer opnieuw beginnen met verkleurde kleding herstellen.

Picture of Winston
Winston

Schrijver Wonentop10.nl

Winston is een getalenteerde schrijver die zijn passie voor wonen en interieur deelt op wonenvandaag.nl. Hij heeft een scherp oog voor detail en een diepgaande kennis van design, wat hij gebruikt om inspirerende woonartikelen te creëren. Zijn stijl is helder, toegankelijk en boeiend, waardoor lezers gemakkelijk kunnen meeleven en ideeën kunnen opdoen voor hun eigen huis.

Met jarenlange ervaring en een liefde voor esthetiek en functionaliteit, biedt Winston waardevolle inzichten en praktische tips voor het inrichten van een huis dat zowel mooi als functioneel is. Zijn artikelen zijn een bron van inspiratie voor iedereen die op zoek is naar nieuwe ideeën en creatieve oplossingen voor hun woonomgeving.

Inhoud

Nieuwe blogs