Werkt vaseline echt tegen wallen? We onderzoeken het

Donkere kringen onder de ogen vormen een wijdverbreid probleem dat mensen van alle leeftijden treft. Ze kunnen ervoor zorgen dat je er vermoeid en ongezond uitziet, zelfs als je je goed voelt. Er zijn talloze producten en geneesmiddeltjes die beweren donkere kringen te verminderen, en een van de meest besproken opties is vaseline

In dit artikel gaan we dieper in op de vraag of vaseline daadwerkelijk effectief is tegen donkere kringen onder de ogen, wat wetenschappelijke bevindingen ons vertellen en welke ervaringen mensen hebben gehad.

Ontdek handige tips om lasagne perfect op te warmen.

Wat zijn wallen en hoe ontstaan ze?

Wallen verschijnen wanneer de huid onder de ogen verzwakt en begint te hangen, waardoor een zakje ontstaat. Dit zakje wordt opgevuld met vet en vocht, wat resulteert in een opgezwollen uitstraling

 

Factoren die wallen veroorzaken zijn onder andere:

 

 • Veroudering
 • Genetica
 • Vochtretentie
 • Gebrek aan slaap
 • Allergieën
 • Stress
 • Vermoeidheid van de ogen
 • Chronische medische aandoeningen zoals schildklierproblemen

Vaseline tegen wallen: werkt het echt?

Vaseline, een merknaam voor petroleumgelei, wordt vaak gebruikt als middel ter bescherming van de huid. Het staat bekend als een betaalbare oplossing voor diverse huidproblemen, zoals droogheid en fijne lijntjes. Maar is het effectief tegen wallen? De meningen verschillen: sommige gebruikers prijzen de hydraterende eigenschappen van vaseline, terwijl anderen wijzen op mogelijke nadelen, zoals de vorming van milia – kleine witte bultjes rondom de ogen.

Leer meer over een handige Action badplank voor je badkamer.

Vaseline onder ogen: De wetenschap erachter

Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat specifiek aantoont dat het gebruik van vaseline onder de ogen effectief is tegen wallen. Echter, vaseline is een zeer doeltreffende occlusieve moisturizer, wat betekent dat het helpt om vocht vast te houden en uitdroging van de huid te voorkomen. Dit kan indirect bijdragen aan een vollere en gezonder ogende huid onder de ogen, waardoor wallen en fijne lijntjes minder opvallen.

Dermatoloog Dr. Muneeb Shah legt uit dat pure vaseline de meest effectieve occlusieve moisturizer is, die tot 99% van het vochtverlies kan voorkomen wanneer het ’s nachts wordt aangebracht. Dit kan helpen bij het behouden van een gehydrateerde en soepelere huid, wat op zijn beurt de zichtbaarheid van wallen kan verminderen.

Leer hoe je verkleurde was kunt herstellen en er weer als nieuw uit kunt laten zien.

Helpt vaseline tegen wallen? Ervaringen en meningen

Veel mensen melden positieve ervaringen met het gebruik van vaseline rond hun ogen. Ze merken op dat hun huid goed gehydrateerd blijft en dat het helpt om een zachte en gladde textuur te behouden, wat kan helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van wallen en rimpels. Deskundigen op het gebied van huidverzorging waarschuwen echter dat vaseline niet voor iedereen geschikt kan zijn, vooral niet voor mensen die gevoelig zijn voor de vorming van milia.


Een belangrijk voordeel van vaseline is dat het de huid verzacht en hydrateert, wat kan bijdragen aan een vollere en gladdere huid. Dit kan op zijn beurt helpen om wallen minder zichtbaar te maken. Bovendien kan het aanbrengen van vaseline bovenop je reguliere oogcrème helpen om actieve ingrediënten zoals retinol en vitamine C beter in de huid te laten doordringen.

Alternatieve methoden naast vaseline tegen wallen

Naast vaseline zijn er nog andere manieren om wallen onder de ogen te verminderen:

 

 1. Koele kompressen: Door een koel, vochtig washandje of gekoelde plakjes komkommer aan te brengen, kan de zwelling verminderen. De koude temperatuur helpt bij het vernauwen van de bloedvaten, waardoor zwelling en ontsteking afnemen.
 2. Goede nachtrust: Voldoende slaap krijgen (7-9 uur per nacht) kan helpen bij het verminderen van vochtretentie en het herstel van de huid. Een gebrek aan slaap kan bijdragen aan vochtophoping en het ontstaan van wallen.
 3. Hydratatie: Voldoende water drinken is belangrijk voor het behoud van een goede vochtbalans en om zwelling te voorkomen. Het is essentieel om gedurende de dag voldoende water te drinken, maar beperk de inname vlak voor het slapengaan om vochtretentie te minimaliseren.
 4. Aanpassingen in dieet: Het vermijden van zout voedsel kan helpen bij het verminderen van vochtretentie. Zout kan leiden tot extra vochtophoping in het lichaam, wat kan resulteren in zwelling onder de ogen.
 5. Behandeling van allergieën: Het beheersen van allergische reacties met medicatie en het vermijden van triggers kunnen helpen bij het verminderen van zwelling onder de ogen. Allergieën kunnen ontstekingen en ophoping van vocht onder de ogen veroorzaken, wat weer kan leiden tot de vorming van wallen.

Conclusie: vaseline tegen wallen

Hoewel vaseline kan helpen bij het hydrateren en beschermen van de huid, is het geen wondermiddel tegen wallen. Het kan de huid zacht en gehydrateerd houden, wat kan bijdragen aan een gezondere uitstraling, maar het zal waarschijnlijk niet direct de zwelling verminderen. Voor langdurige resultaten is een combinatie van goede huidverzorging, hydratatie, voldoende slaap en het vermijden van allergenen waarschijnlijk effectiever.

Picture of Winston
Winston

Schrijver Wonentop10.nl

Winston is een getalenteerde schrijver die zijn passie voor wonen en interieur deelt op wonenvandaag.nl. Hij heeft een scherp oog voor detail en een diepgaande kennis van design, wat hij gebruikt om inspirerende woonartikelen te creëren. Zijn stijl is helder, toegankelijk en boeiend, waardoor lezers gemakkelijk kunnen meeleven en ideeën kunnen opdoen voor hun eigen huis.

Met jarenlange ervaring en een liefde voor esthetiek en functionaliteit, biedt Winston waardevolle inzichten en praktische tips voor het inrichten van een huis dat zowel mooi als functioneel is. Zijn artikelen zijn een bron van inspiratie voor iedereen die op zoek is naar nieuwe ideeën en creatieve oplossingen voor hun woonomgeving.

Inhoud

Nieuwe blogs