GFT bak schoonmaken

Een groene container, oftewel een GFT bak of een kliko, is een onmisbaar element in het huishouden van vrijwel iedereen die aandacht besteedt aan duurzaam afvalbeheer en een gezonde leefomgeving. Deze handige bakken bieden een efficiënte manier om organisch afval te verzamelen. Vervolgens wordt het afval omgezet in compost, ideaal voor gebruik in tuinen om planten te voeden. Wat velen zich echter niet realiseren, is dat het essentieel is om een GFT bak regelmatig te reinigen. In de tekst hieronder leer je waarom je een GFT bak schoon moet maken en kom je te weten hoe je dit moet doen.

Wat is een GFT bak?

Een GFT bak, afkorting voor Groente-, Fruit- en Tuinafvalbak, is een element dat je tegenwoordig in vrijwel elk huishouden kunt vinden . Milieuvriendelijkheid staat bij steeds meer mensen centraal, waardoor velen kiezen voor een GFT bak om al het organische afval te verzamelen voordat het voor compostering wordt opgehaald. Denk bij organisch afval aan onder andere schillen, restjes eten, snoeiafval en tuinafval. Na verloop van tijd kunnen GFT bakken behoorlijk vies worden, wat leidt tot onaangename geuren in je tuin en huis en wat ongedierte aantrekt.

Waarom een vuile kliko voor hinder zorgt

Een vuile GFT bak kan voor aanzienlijke overlast zorgen. De meest belangrijke redenen waarom het belangrijk is om je groene container schoon te houden zijn:

 • Reden 1: Geurproblemen vermijden. Organisch afval begint snel te ontbinden en kan een onaangename geur verspreiden als het niet regelmatig wordt gereinigd.
 • Reden 2: Ongedierte voorkomen. Vuile kliko bakken trekken ongedierte aan, zoals vliegen, mieren en ratten. Deze dieren kunnen ook je huis binnenkomen en voor overlast zorgen.
 • Reden 3: Schimmel en bacteriën voorkomen. Een vuile GFT bak kan schimmel- en bacteriegroei bevorderen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.
 • Reden 4: Verstoppingen tegengaan. Organisch afval kan zich op de bodem van de bak ophopen en het geheel verstoppen. Dit maakt het moeilijk om afvalzakken te verwijderen en de container te legen.
 • Reden 5: Vuil aantrekken. Een onverzorgde GFT trekt nog meer vuil aan. Dit kan de netheid van je buitenruimte aantasten.

Voordelen GFT bak schoonhouden

Het regelmatig schoonmaken van je groene container biedt diverse voordelen. De meest belangrijke voordelen zijn als volgt:

 •  Voordeel 1: Frisse geur. Een schone GFT bak ruikt fris en aangenaam.
 • Voordeel 2: Geen ongedierte. Schoongemaakte kliko bakken trekken geen ongedierte aan.
 • Voordeel 3: Verbeterde hygiëne. Een GFT bak schoonmaken voorkomt de groei van schimmel en bacteriën.
 • Voordeel 4: Betere compostering. Een schone container draagt bij aan een effectiever composteringsproces.
 • Voordeel 5: Makkelijker te leggen. Het legen van een schone GFT bak is eenvoudiger en minder rommelig dan een vuile GFT bak.

Stappenplan GFT bak schoonmaken

Het schoonmaken van je GFT bak kan een eenvoudige taak zijn als je de juiste stappen volgt. Hier is een praktisch stappenplan die je kunt gebruiken als je zelf de handen uit de mouw wilt steken:

 • Stap 1: Benodigdheden verzamelen. Je gaat een tuinslang met sproeikop, een schoonmaakborstel of een bezem en een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel en tuinhandschoenen nodig hebben.
 • Stap 2: Leeg de GFT bak. Voordat je begint met schoonmaken, zorg ervoor dat de bak volledig leeg is. Leg eventueel een oude krant op de bodem om vloeistoffen die eruit morgen netjes op te vangen.
 • Stap 3: Spoel de bak uit met een tuinslang. Je kunt een sproeikop gebruiken om de binnenkant van de bak en alle resten grondig uit te spoelen.
 • Stap 4: Schrob de bak. Gebruik een schoonmaakborstel of een bezem om eventuele aangekoekte resten weg te halen van de kliko. Je kunt tijdens deze stap ook een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel gebruiken om te schrobben.
 • Stap 5: Spoel opnieuw. Spoel de groene kliko nogmaals uit om resten van eventuele reinigingsmiddelen te verwijderen.
 • Stap 6: Laat de bak drogen. Laat de bak volledig drogen voordat je er nieuw afval in plaatst.

 

Met deze eenvoudige stappen kun je genieten van een schone en frisse GFT bak. Vergeet niet om je vuile GFT bak regelmatig te reinigen, om milieuvriendelijke reinigers te gebruiken, om resten te composteren en onthoud dat het belangrijk is om het deksel van je GFT bak dicht te houden. Het schoonmaken van je GFT bak is een kleine moeite die een groot verschil maakt in je dagelijkse leven.

Picture of Winston
Winston

Schrijver Wonentop10.nl

Winston is een getalenteerde schrijver die zijn passie voor wonen en interieur deelt op wonenvandaag.nl. Hij heeft een scherp oog voor detail en een diepgaande kennis van design, wat hij gebruikt om inspirerende woonartikelen te creëren. Zijn stijl is helder, toegankelijk en boeiend, waardoor lezers gemakkelijk kunnen meeleven en ideeën kunnen opdoen voor hun eigen huis.

Met jarenlange ervaring en een liefde voor esthetiek en functionaliteit, biedt Winston waardevolle inzichten en praktische tips voor het inrichten van een huis dat zowel mooi als functioneel is. Zijn artikelen zijn een bron van inspiratie voor iedereen die op zoek is naar nieuwe ideeën en creatieve oplossingen voor hun woonomgeving.

Inhoud

Nieuwe blogs