Het hebben van een hamerduim betekent niet noodzakelijk dat je je duim te vaak geraakt hebt met een hamer. Het is een term die niet zo letterlijk moet worden opgevat, zoals bijvoorbeeld een ‘frozen shoulder’ niet letterlijk betekent dat je schouder bevroren is. Dus, wat een hamerduim echt inhoudt, wat de oorzaken zijn en hoe je ermee om kunt gaan, wordt in deze blog behandeld.

Let op: deze blog is niet geschreven vanuit medische expertise. Als je denkt dat je een hamerduim hebt, raadpleeg dan altijd een professional. In andere gevallen biedt deze blog slechts algemene informatie.

Wat houdt een hamerduim in?

Deskundigen benadrukken dat het geen medisch probleem is, maar wat is het dan wel?

Een kenmerk van een hamerduim is dat het eerste kootje krom is terwijl het tweede kootje recht staat. Dit geeft de duim een hamerachtige vorm, vandaar de naam.

Wat opmerkelijk is, is dat wanneer men verder zoekt naar dit begrip, in negen van de tien gevallen een ‘knuppelduim’ wordt beschreven. Hierbij heeft de duim een abnormaal korte nagel. Normaal gesproken is de nagel van de duim langer dan breed, maar bij mensen met een knuppelduim is dit precies omgekeerd. Dit wordt uitgelegd in de video hieronder:

Hamerduim of hamervinger?

Aangezien de meeste mensen een hamerduim benoemen als een knuppelduim, veranderen we de term voor nu naar ‘hamervinger’. Deze kromming van het kootje kan ook bij andere vingers voorkomen, wat bekend staat als ‘mallet vinger’.

Mallet, wat?

‘Mallet’ is het Engelse woord voor ‘vinger’. Waarom het niet gewoon een ‘hamervinger’ wordt genoemd, is voor ons een raadsel, maar dat zal ongetwijfeld een reden hebben. Wellicht heeft het te maken met de verwarring die in Nederland al bestaat. Velen denken dat een knuppelduim gelijk is aan een hamerduim, terwijl een hamerduim eigenlijk een variant is van een hamervinger. Heb jij het nog begrepen?