Het is de buikgriep. Het is iets dat iedereen weleens heeft meegemaakt, en voor de meeste mensen is het vooral erg vervelend geweest. Je bent ziek, zwak en misselijk, hebt diarree en moet overgeven. Al voelt het op dat moment waarschijnlijk zo, is het niet iets dat je nooit meer kan herstellen.

De vraag of er een medicijn tegen is, komt eigenlijk vrijwel meteen op. Ja, of paracetamol, dat iedereen thuis heeft, is de enige manier om griep te voorkomen. Is dit de oplossing? Neen, helaas niet. In deze blog vind je alle informatie over buikgriep, inclusief de redenen voor het niet doen en de mogelijke acties.

Paracetamol versus symptomen van buikgriep

We hebben al gehoord dat u erover nadenkt: “Waarom is paracetamol niet effectief tegen buikgriep?”

Laten we vooropstellen dat buikgriep waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een virus en anderzijds door een bacterie. Het zorgt ervoor dat je buik van slag is en nauwelijks voedsel inneemt. Alles wat je inneemt, gaat of gaat door dezelfde gang uit je darmen. Dit omvat niet alleen voedingsmiddelen, maar ook medicijnen, zoals paracetamol.

Daarom kun je nu al concluderen dat paracetamol niet helpt bij het behandelen van buikgriep. Paracetamol is ook een pijnstiller, dus buikgriep veroorzaakt natuurlijk geen pijn. Paracetamol werkt niet goed bij veel andere virussen.

Zorg ervoor: Als je gewoon andere medicijnen gebruikt, kun je lichaam deze ook niet goed opnemen. Bespreek altijd met uw arts wat hierin wijsheid is, vooral als u medicijnen gebruikt om uw lichaam goed te laten functioneren. De anticonceptiepil is een voorbeeld van een “medicijn” dat van cruciaal belang kan zijn voor een persoon.

Wat veroorzaakt buikgriep?

Voordat we verder gaan, zullen we de definitie van buikgriep bespreken. Omdat je moet weten wat het betekent voordat je kunt raden hoe je met zo’n situatie omgaat.

In de meeste gevallen wordt de buikgriep veroorzaakt door een virus, en mensen die al eens een infectie hebben gehad, kunnen je ook krijgen. Het is mogelijk dat die persoon je een hand heeft gegeven, voor je heeft gekookt of een deurklink vastgepakt, waarna jij even later je handen oplegde. Het virus kan doordringen in je lichaam als je je handen niet wast of je gezicht aanraakt.

De buikgriep duurt meestal enkele dagen en om weer van de klachten af te komen, vereist het rust en voldoende hydratatie. Goede hygiëne, zoals regelmatig wassen van je handen en uit de buurt blijven van anderen, kan verspreiding voorkomen.

Tekenen en symptomen van buikgriep

Hoe kan je erachter komen of je buikgriep hebt? Symptomen van buikgriep zijn er veel. De twee belangrijkste en mogelijk meest vervelende problemen zijn:

Overgeven: Braken verwijdert alles in je maag. Vaak gaat het verder dan het “vaste voedsel” en omvat het hele pakket, inclusief het maagzuur. Mochten deze symptomen aanhouden, kan dit niet alleen vervelend zijn, maar het kan ook schadelijk zijn voor je slokdarm.

Diarree: Een stroomversnelling laat je lichaam de inhoud van je darmen er uit. Er wordt nauwelijks meer opgenomen en er is een kans dat het uitdroogt.

Andere, vaak voorkomende symptomen zijn:

  1. Misselijk
  2. Pijn in de buik: krampen in je buik
  3. Ernstige vermoeidheid: Als gevolg van uitdroging en de strijd van je lichaam tegen de infectie, kan je uitdroging en moeheid ervaren.
  4. occasionele spierpijn
  5. Hoofdpijn
  6. koorts

Hoe kun je buikgriep behandelen?

Wat kan je doen als je dan een buikgriep hebt en geen paracetamol kan slikken? We hebben dit uitgezocht en voor je samengesteld.

Voldoende drinken is belangrijk bij buikgriep

Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, is het absoluut noodzakelijk om voldoende alcohol te consumeren. Je moet blijven drinken om uitdroging te voorkomen, vooral als je diarree hebt. De dagelijkse hoeveelheid water, thee of bouillon moet ongeveer 2 tot 3 liter zijn. Maar als je veel overgeeft, wil je dit nooit achteroverslaan. We adviseren om het in kleine porties te doen, zodat je lichaam de tijd heeft om het rustig op te slaan.

Voedselconsumptie tijdens buikgriep

Omdat je lichaam niet graag zonder vocht blijft, sterf je niet in een paar dagen zonder eten. Als gevolg hiervan moet u kleine porties consumeren om te consumeren wat u lekker vindt. Ga je snel weer veel eten, dan kun je de maag niet aankunnen en gaat het weer in dezelfde richting. Vermijden van volledige suiker- en vetten.

Het belang van goede hygiëne bij buikgriep

Goede hygiëne zorg ervoor dat u een goede hygiënepraktijk aanhoudt om de verspreiding van het virus te voorkomen. Dus was je handen regelmatig met zeep, vooral na het douchen en voor het eten. Zorg ervoor dat u niet in contact komt met besmette personen of oppervlakken. Zorg ervoor dat het toilet niet wordt gebruikt door anderen en maak het regelmatig grondig schoon met desinfecterende middelen. Het herstel is waarschijnlijk sneller als alles schoon blijft. (De gemiddelde duur van een buikgriep is ongeveer vier dagen).

Wanneer moet je een arts raadplegen bij buikgriep?

Het kan zijn dat je het norovirus of een ergere buikgriep hebt. Als dit aanhoudt, kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts voor advies. Hoewel er geen geneesmiddelen beschikbaar zijn, hebben ze misschien nuttige trucs om het herstelproces te versnellen. Een telefoontje naar de huisarts of assistent is nooit schadelijk en is gratis.

Onderscheid tussen buikgriep en voedselvergiftiging

Hoe weet je nu welke van de twee aandoeningen het gaat? De symptomen van buikgriep en voedselvergiftiging zijn meestal identiek.

In de meeste gevallen is een buikgriep het gevolg van een virale infectie in de maag en darmen. In sommige gevallen kan een voedselvergiftiging echter worden veroorzaakt door het consumeren van besmet voedsel met bacteriën. Het is waarschijnlijk dat u al in staat bent om te bepalen wat de reden is voor uw klachten. Weet dat je bij een voedselvergiftiging soms ook kans hebt op schade aan andere organen en dat, als de klachten lang aanhouden, contact opnemen met een huisarts is noodzakelijk. Als je niet zeker bent of het gaat om een voedselvergiftiging of buikgriep, kan je proberen dit met de arts te bepalen.

We sluiten de blog af met de conclusie dat paracetamol hoogstwaarschijnlijk geen oplossing biedt voor beide problemen, inclusief de buikgriep.