De woningmarkt in Nederland is nog altijd in beroering. In 2022 daalden de prijzen ineens fors na jarenlange stijgingen. De voorspelling was dat de daling in 2023 zou doorzetten. Dat lijkt mee te vallen. De schaarste op de woningmarkt houdt de prijzen overeind, ondanks de fors gestegen inflatie en hypotheekrente. Het overbieden, dat een tijdje uit de mode raakte, is ook weer helemaal terug. Maar hoe zorg je er nu voor dat je voor jouw koophuis de beste prijs krijgt? Daarvoor kun je advies inwinnen bij een goede en ervaren makelaar in Enschede. Deze kan je tips geven om je woning verkoop klaar te maken.

Verduurzamen voor een betere prijs

Elk huis dat vandaag de dag wordt verkocht moet beschikken over een energielabel. Vanwege de flink gestegen energieprijzen letten kopers er op of een huis energiezuinig is. Als jouw huis een laag label heeft dan kun je overwegen om daar wat aan te doen. Door te investeren wordt de woning energiezuiniger en krijgt dus een hoger label. Dat kan bij verkoop zomaar enkele tienduizenden euro’s schelen. En je woning wordt sneller verkocht, waardoor je minder lang opdraait voor de kosten van de woning zoals hypotheek, lokale belastingen en gas en stroom. Als de woning bijvoorbeeld nog geen spouwmuurisolatie heeft dan kun je overwegen deze te laten aanbrengen. Datzelfde geldt voor het laten plaatsen van HR glas in de kozijnen of het laten isoleren van het dak. De kosten die je maakt verdien je terug met een hogere verkoopprijs.

Verkoop je woning via een ervaren makelaar

Een ervaren makelaar is in staat om de beste prijs voor jouw woning te realiseren. Kijk bijvoorbeeld op de website van Tapost.nl, een makelaar met vestigingen in verschillende plaatsen in Nederland waaronder Zutphen, Amsterdam en Apeldoorn. Bij een bezoek aan de woning kan de makelaar tips geven over het wel of niet laten uitvoeren van achterstallig onderhoud. Je kunt je woning ook als ‘kluswoning’ verkopen. Sommige kopers vinden het heerlijk om een huis te strippen en helemaal naar eigen smaak op te knappen. Anderen zijn op zoek naar een instapklare woning waar ze alleen de meubels hoeven neer te zetten.

Wees realistisch me de verkoopprijs

Een makelaar kan doorgaans heel goed inschatten wat een realistische verkoopprijs is voor een huis. De prijs wordt gebaseerd op de WOZ-waarde, de staat van de woning en bedragen waarvoor vergelijkbare woningen worden verkocht. Het is verstandig om het advies van de makelaar op te volgen. Als je te hoog zit met je verkoopprijs dan is de kans groot dat de woning veel langer te koop staat. Al die tijd blijf je verantwoordelijk voor de vaste lasten. Als je al een andere woning hebt betekent dat dus dubbel betalen. Dat kan snel oplopen qua kosten. Als je een realistische prijs voor het huis vraagt dan is de kans groot dat de woning binnen enkele weken is verkocht en je de sleutels kunt overdragen.