Dry needling is een moderne behandelmethode die door Nederlandse fysiotherapeuten wordt toegepast. De oorsprong van deze methode ligt in Canada, en ze is al geruime tijd een integraal onderdeel van de traditionele fysiotherapie. Met behulp van een speciale techniek worden spieren gestimuleerd door middel van fijne naalden, wat leidt tot snelle en langdurige ontspanning. Belangrijk om te vermelden is dat bij dry needling gebruik wordt gemaakt van ‘droge’ acupunctuurnaalden, waardoor er geen vloeistof in de spieren wordt geïnjecteerd.

Dry needling verschilt wezenlijk van acupunctuur

Bij acupunctuur worden doorgaans meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam geplaatst. Deze naalden blijven gedurende enige tijd met als doel invloed uitoefenen op de ‘energie’ in het lichaam. Aan de andere kant maakt dry needling meestal gebruik van slechts één naald, die kortstondig in de spier wordt gestoken. Dry needling richt zich op specifieke punten in de spieren, bekend als ’triggerpoints’, en is geen behandeling die zich bezighoudt met ‘energie’. Hier is een samenvatting van de belangrijkste verschillen tussen beide vormen van behandeling.

Wat houdt een triggerpunt precies in?

Een triggerpunt vormt een ‘knoop’ in een spier, die niet alleen lokale drukpijn veroorzaakt, maar ook vaak pijn op andere plekken teweegbrengt. De fysiotherapeut speurt naar deze locaties, aangezien ze mogelijk de voornaamste oorzaak zijn van je ongemak.

Triggerpoints kunnen zich manifesteren door:

  1. Lokale pijn of stijfheid in een spier en tevens pijn op andere plekken ‘verder weg’.
  2. Beperkingen in de beweging van bijbehorende gewrichten.
  3. Verminderde kracht in de betreffende spier(en).
  4. Gedrag waarbij pijn wordt vermeden, wat leidt tot ‘ongebruikelijke’ bewegingen.
  5. Tintelingen in arm of been, hoofdpijn en duizeligheid.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van het ontstaan van triggerpoints?

Een triggerpoint kan ontstaan door een plotselinge gebeurtenis bijvoorbeeld door een onverwachte beweging (bijvoorbeeld verkeerd tillen) of een ongeluk/sportblessure. Het kan ook ontstaan door langdurige situaties zoals door langdurige verkeerde houding en/of RSI/CANS. Ook door langdurige immobiliteit, bijvoorbeeld bij het dragen van gips, een brace of een sling. Verslapte gewrichtsbanden in bijvoorbeeld enkels en/of knieën kunnen ook dit veroorzaken.

Psychologische factoren, zoals stress en depressie vormen een andere. Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte, bijvoorbeeld na een botbreuk of operatie kunnen ook hiertoe leiden. Tenslotte ook nog te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

Hoe ziet de rol van een fysiotherapeut hierbij eruit?

De fysiotherapeut begint met een initiële evaluatie van je klachten via een gesprek en gericht onderzoek. Vervolgens wordt een diepgaandere analyse van de spieren uitgevoerd om te bepalen welke mogelijk verantwoordelijk zijn voor je ongemak. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar het opsporen van triggerpoints binnen deze spieren, welke de fysiotherapeut vervolgens zal behandelen om de spieren te ontspannen.

Waarop wordt de nadruk gelegd bij de behandeling?

De therapie is gefocust op het deactiveren van deze triggerpunten. Door zorgvuldig te prikken met een naaldje, worden deze knelpunten in de spieren losgemaakt. Bij aanhoudende klachten zal de behandelaar vaak verschillende spiergroepen in je arm of been behandelen, evenals de spieren langs je wervelkolom.

Hoe ervaart men de sensatie van dry needling?

Het aanprikken van het naaldje zou doorgaans niet gevoeld worden. Wanneer het juiste triggerpoint wordt gestimuleerd, trekt de spier zich kort samen, wat een soort “krampachtig” gevoel veroorzaakt. Vervolgens ontspant de spier meestal direct, waardoor bewegen makkelijker wordt. Vaak ervaren de behandelde spieren enige vermoeidheid en zwaarte, maar dit is meestal van korte duur.

Wat volgt er nadien en wat bedragen de kosten?

Je krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden. Dry needling maakt deel uit van de standaard fysiotherapeutische behandeling. Als je een aanvullende verzekering hebt, worden in de regel de kosten voor dry needling ook gedekt.

Tot slot over de behandeling van dry needling

De behandeling van dry needling is een effectieve en veelgebruikte methode voor het verlichten van spierpijn en het verbeteren van de mobiliteit bij patiënten met myofasciale triggerpoints. Uit onderzoek en klinische ervaring blijkt dat dry needling kan helpen bij het verminderen van pijn, het verbeteren van de spierfunctie en het herstellen van de normale bewegingsvrijheid. Het is belangrijk op te merken dat dry needling moet worden uitgevoerd door bekwame en goed opgeleide zorgverleners, aangezien onjuiste toepassing tot complicaties kan leiden.

In het algemeen kan dry needling een waardevolle aanvulling zijn op het scala van behandelingsopties voor spiergerelateerde pijnklachten, mits het correct wordt toegepast en geïntegreerd in een passend behandelingsplan.