Vloerverwarming wordt steeds populairder. Het is een enorm efficiënte manier om je huis op te warmen. In tegenstelling tot een verwarming die slechts een deel van de kamer verwarmt, is het grote voordeel van vloerverwarming de gelijkmatige warmteverspreiding. Is dit iets waar je naar op zoek bent voordat de koude wintermaanden van start gaan? Dan is het belangrijk om meer te weten te komen over het belang van het type vloer dat geschikt is voor vloerverwarming om zo het maximale uit het verwarmingssysteem te halen. In dit artikel laten we je weten welke vloeren het meest geschikt zijn voor vloerverwarming.

Een duurzame vloer met vloerverwarming

Het uitkiezen van een vloer is een hele opgave. Je wilt hier natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen profiteren. Ben jij op zoek naar vloeren die lang meegaan en dus erg duurzaam zijn? Kies dan voor keramische vloeren, tegels of natuursteen!

Keramische vloeren en tegels

Zowel tegels als keramische vloeren zijn de perfecte warmtegeleiders. Dit maakt beide materialen dus een goede keuze voor vloerverwarming. De warmte verspreidt zich namelijk gelijkmatig door de keramische vloer of de tegels, waardoor je vloer – en hiermee je huis – op een snelle en efficiënte manier wordt opgewarmd.

Een bijkomend voordeel is dat de materialen van dit type vloer hun vorm en structuur behouden wanneer deze in contact komen met hoge temperaturen. Zo kun je je verwarming gewoon op 24 graden zetten, zonder dat je vloer enige vorm van schade zal oplopen veroorzaakt door het vloerverwarmingssysteem.

Het plaatsen van (keramische) tegels is ook een erg duurzame keuze. Daarnaast zijn de tegels gemakkelijk te reinigen en verkrijgbaar in veel verschillende maten, kleuren en stijlen, zodat je altijd wel iets kunt vinden wat perfect past bij jouw woning en interieur. 

Natuursteen

Een vloer van een type natuursteen, zoals marmer, leisteen of graniet, is een duurzaam vloertype dat erg perfect samengaat met een vloerverwarmingssysteem. Net als in het geval van de keramische vloeren en tegels zijn vloeren van natuursteen erg goede geleiders en zijn ze goed bestand tegen temperatuurwisselingen.

Let wel, een vloer van natuursteen is in de meeste gevallen een stuk duurder dan bovenstaande opties. Dit komt door het zware gewicht en bijkomende speciale installatievereisten. Om ervoor te zorgen dat de vloer zo goed mogelijk wordt gelegd, is het aan te raden om dit te laten doen door een professional. Zo kun je optimaal genieten van je vloer en de warmte die het je brengt.

Vinyl vloeren

Vinyl vloeren zijn enorm geschikt voor vloerverwarming vanwege de lage thermische weerstand. Je vloer warmt dus snel op, zodat je kunt genieten van een heerlijk warm huis. Een ander voordeel van vinyl als materiaal voor je vloeren is dat vinyl een waterbestendig en makkelijk schoon te maken materiaal is.

Daarnaast is vinyl verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, waardoor het type vloer geschikt is voor alle ruimtes in je huis. Wil je een houtimitatie voor in de woonkamer? Dat kan! Op zoek naar een steenimitatie voor in de badkamer? Ook mogelijk. Vinyl biedt vele mogelijkheden. 

Een perfecte verwarmde vloer voor een moderne woning

Vloeren geschikt voor vloerverwarming zijn beschikbaar voor alle interieur voorkeuren. Heb jij een modern huis en droom je al jaren van een betonnen vloer? Dit komt goed uit! 

Betonnen vloeren

Een interieurstijl die steeds populairder wordt is industrialism. Betonnen vloeren zijn hierbij de perfecte keuze. Heeft jouw huis ook een moderne en industriële uitstraling? Dat is mooi, want een betonnen vloer is perfect in combinatie met vloerverwarming. Wel is isolatie hierbij erg belangrijk. Wanneer er geen sprake is van isolatie, zal de warmte naar beneden worden geleid in plaats van naar boven, je woning in. Het belang van een goede isolatielaag onder het beton is dus van cruciaal belang. Alleen dan kun je optimaal profiteren van het verwarmingssysteem.

Je hebt besloten om vloerverwarming te laten installeren, een goede keuze! Het kiezen van een juiste vloer in combinatie met het verwarmingssysteem is echter van cruciaal belang om te zorgen voor de maximale werking van het systeem. Gelukkig is er veel keuze op de markt. Ga je voor keramische tegels, betonnen vloeren of natuursteen? Of past vinyl, hout of laminaat beter bij jouw voorkeuren en interieur? Met een vloer die geschikt is voor vloerverwarming kun je in de koudere maanden genieten van een heerlijk opgewarmd huis. Wie wil dat nou niet? Dus voor wat voor vloer op vloerverwarming kies jij?